UA / RU
Підтримати ZN.ua

У західних областях України аномальними темпами зростає рівень смертності

Найбільше зростання смертності спостерігається в Чернівецькій області.

З початку літа аномальними темпами зростає смертність в західних областях України. При цьому у вересні в окремих областях рівень смертності досяг 37%. Про це повідомив екоактивіст Євген Істребін в Facebook, посилаючись на дані Державної служби статистики.

Повідомляється, що найбільший ріст смертності спостерігається в Чернівецькій області. Там він почався в квітні і станом на вересень досяг 27%. Всього за 9 місяців ріст рівня смертності склав 6,7%.

Також в число областей, де спостерігається стрімке зростання смертності, потрапили Львівська та Закарпатська області.

При цьому, за словами екоактивіста, нібито істотне зниження рівня смертності в Донецькій і Луганській області пов'язане із закриттям кордонів в квітні-травні з ОРДЛО.

Крім того, виходячи з даних таблиці "Місячний рівень смертності на 1 млн наявного населення", спостерігається аномальне зростання смертності в червні-вересні. Раніше вого не спостерігалося в цих областях в літньо-осінній період.

Читайте також: В Україні за добу виявили майже 11 тисяч нових випадків COVID-19

Нагадаємо, станом на понеділок, 23 листопада, в Україні 635 689 випадків зараження коронавірусом. За добу хворобу виявили у 10 945 осіб. Протягом неділі госпіталізували 1 165 осіб. 124 людини померли від ускладнень, 4 143 - одужали.

Згідно з даними РНБО, найчастіше від коронавірусу помирають люди у віці від 60 до 69 років (31,4%), від 70 до 79 років (27,8%).

Смертність населення, закономірності та особливості, зміни - предмет аналізу не тільки фахівців-демографів, але і представників влади. Достовірна статистика причин смерті допомагає визначати соціальну політику, перш за все - стратегію і конкретні заходи охорони громадського здоров'я. Крім того, аналіз смертності відображає результативність соціально-економічної політики країни в цілому. Якими ж були причини понад 580 тисяч смертей українців в 2019 році? Про це - в статті наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень ім.М.Птухи Наталії Рингач «Ще не вмерла Україна», або Від чого помирають українці».