UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВРП пояснили, чому затриманий за хабар Холодницькому суддя повернувся на роботу

Генпрокуратура не подала клопотання на чергове відсторонення Підберезного від роботи.

Вища рада правосуддя (ВРП) не продовжила відсторонення від роботи судді Кіровського райсуду Дніпра Геннадія Підберезного у зв'язку з тим, що Генеральна прокуратура не подала відповідне клопотання.

Як повідомляє "Українська правда" з посиланням на управління інформації та комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, тимчасове відсторонення судді можуть продовжувати максимум на два місяці. У разі якщо обвинувальний акт передали до суду - до набрання чинності вироку або до закриття кримінального провадження.

"На стадії досудового розслідування ВРП двічі усувала зазначеного суддю від правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Останній термін закінчився 16 січня цього року", – пояснила прес-секретар ВРП.

Наголошується, що клопотання заступника генпрокурора Юрія Столярчука про продовження строку відсторонення Підберезного більше не надходило до Вищої ради правосуддя.

Як пояснили виданню, відсторонення судді від посади у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності можливе лише за клопотанням Генпрокуратури, а станом на ранок 22 лютого таких клопотань "не надходило".

Попередні клопотання стосувалися усунення на стадії досудового розслідування.

Читайте також: Суддям, що намагалися підкупити Холодницького, загрожує до 10 років в'язниці - ГПУ

Нагадаємо, що 21 вересня 2017 року в кабінеті керівника САП Назара Холодницького затримали двох суддів під час передачі 50 тисяч доларів хабара очільнику САП. Заступник голови Кіровського суду Дніпра Геннадій Підберезний і суддя цього суду Наталія Овчаренко пропонували керівнику САП 300 тисяч доларів за непритягнення Овчаренко до кримінальної відповідальності.

Одержавши пропозицію неправомірної вигоди, Холодницький сповістив про це керівництво ГПУ.

Вища рада правосуддя дала згоду на взяття Підберезного під варту, але повернула до ГПУ подання на згоду на арешт Овчаренко, яка на той час вже не була суддею – рішенням від 22 серпня вона була звільнена з посади.

У квітні минулого року Національне антикорупційне бюро і СБУ задокументували факт вимагання двома суддями Кіровського суду Дніпра 30 тисяч доларів та отримання 1 тисячі доларів хабара за винесення вироку, що не передбачає позбавлення волі.