UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Верховному Суді збираються створити антикорупційну палату - експерт

Такі ініціативи позбавлені жодного інституційного сенсу.

У Верховному Суді України найближчим часом збираються створити спеціалізовану антикорупційну палату, яка б виступала касаційною інстанцією по всіх антикорупційних справах. Створення такої палати у найвищій інстанції буде не "замість" антикорупційного суду, а в "додаток" до нього.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Лємєнов, головний експерт Антикорупційної групи РПР. За словами автора, швидке створення антикорупційної інстанції у новому Верховному Суді немає ніякого сенсу без створення судів першої та другої (апеляції) інстанцій.

"Це як починати зведення будинку з монтажу вікон чи конструювання даху. Такі ініціативи позбавлені жодного інституційного сенсу", - відзначає експерт.

Президент України чітко відмітив, що створення ефективного та незалежного суду допоможе притягати до кримінальної відповідальності корупціонерів, ким би останні не були. Вочевидь, когось з друзів, але звісно не з найближчого оточення Порошенка, покладуть на алтар правосуддя задля політичного жертвоприношення. Але перетворювати в "інквізицію" цей суд він не готовий, що є певним меседжем для заспокоєння еліт, пише Лємєнов.

Крім того, глава держави розставив всі крапки над "і", коли проголосив ключові принципи, якими керуватимуться під час створення антикорупційного суду. Це верховенство права і принцип національного сувернітету. З першим все зрозуміло, про нього полюбляють розповідати у кожному, навіть найтемнішому, закутку реформ. А ось другий аспект – національний сувернітет – в сукупності з фразою про формування судової системи виключно українцями наводить на думку, що президентська команда за будь-яких умов не полишить спроб уникнути участі міжнародних експертів у конкурсному відборі кандидатів до антикорупційних судів. Непрогнозованість вибору та подальша неконтрольованість суддів рівнозначні втраті контролю за всією країною, де панує корупція та неофеодальний устрій держави, відмічає автор.

Детальніше про антикорупційні ініціативи президента читайте у статті Олександра Лємєнова "Антикорупційні суди "по-новому": рецепт Порошенка" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".