UA / RU
Підтримати ZN.ua

Немає води: що робити у випадку відключення водопостачання

Через ворожі обстріли у містах України можуть спостерігатися перебої з водою.

Військова агресія РФ, бойові дії та ракеті удари по українським містам можуть стати причиною відсутності водопостачання. Фахівці Центру громадського здоров'я дали низку рекомендацій, що треба робити у випадку відключення водопостачання.

Фахівці наголосили, що необхідно своєчасно зробити запас питної та технічної води. Зберігати воду питну потрібно в закритих ємностях. За потреби зробіть позначення «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять запас на декілька діб.

Органи місцевої влади, у разі відключення центрального водопостачання, мають забезпечити населення питною водою.

У ЦГЗ наголосили, що воду для пиття можна брати з:

Фахівці застерегли, що для пиття та приготування їжі воду з цих джерел слід обов'язково кип'ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання. Це ефективний метод знезаражування води.

Для технічних цілей можна використовувати воду з відкритих водойм.

Читайте також: Українців попередили про віялові відключення через обстріли: що потрібно знати

«Пам’ятайте, за умови використання для пиття води з не перевірених джерел є ризик спалахів інфекційних хвороб», – йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ закликали при перших ознаках інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників), негайно зверніться по медичну допомогу, не допускати самолікування, оскільки перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.