UA / RU
Підтримати ZN.ua

У TikTok розганяють фейк, що Залужний і Сирський збирають голоси за розпуск Верховної Ради

Клікбейтні фейкові відео поширюють для збільшення підписників.

У соціальній мережі TikTok масово поширюють фейкові відео, у яких начебто командувачі української армії створили петицію про розпуск Верховної Ради України та подальшої мобілізації народних депутатів.

Автори відео просять перейти за посиланням і підписати цю неіснуючу петицію, повідомили у Центрі протидії дезінформації. У роликах фігурують головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, командувач Сухопутних військ Олександр Сирський, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко та інші військові. Також у відео присутній голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Читайте також: "Фабрика малюків" та зброя для французьких мітингарів: акаунти з синьою галочкою поширюють фейки про Україну у Twitter

«Насправді ніякої петиції не існує. А так звані посилання, за якими глядачів закликають перейти, ведуть на різні Telegram-канали та сторонні сайти. Подібні відео з клікбейтними заголовками створюються з метою підняття охоплень тих чи інших ресурсів та залучення нових користувачів», - зазначили у Центрі протидії дезінформації.

Там заявили, що російські окупанти можуть використовувати подібні відео для розповсюдження своєї пропаганди.

Читайте також: Поліція Варшави спростувала фейк про бійку поляків із українцями

Нагадаємо, росіяни регулярно поширюють фейки щодо мобілізації українців за кордоном. Зокрема Центр протидії дезінформації спростував інформацію про мобілізацію етнічних українців у Канаді.