UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Свято-Михайлівському соборі в Черкасах почали службу українською мовою. Але справу через сутички поліція відкрила

Прибічники Московського патріархату спробували силою повернути собі храм.

Через сутички у Свято-Михайлівському соборі Черкас правоохоронці відрили справу, повідомили в Нацполіції. Зранку, 17 жовтня, там відбулася бійка між парафіянами Православної церкви України та прихильники УПЦ МП.  

«Як з’ясували поліцейські, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдано тілесних ушкоджень», – зазначили в Нацполіції.

Правоохоронці вже встановлюють свідків та очевидців. Також поліцейські вивчають відео, зняті на місці подій та опубліковані в мережі.

Поліція відкрила справу за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство). Максимальне покарання, яке може загрожувати за цією статтею – це позбавлення волі від двох до п’яти років. 

Читайте також: Більшість українців підтримують існування в державі однієї Православної церкви – опитування

Вранці військовий капелан Володимир Педько повідомив, що Свято Михайлівський собор перейшов до Православної церкви України і запросив містян не залежно від конфесії на спільну молитву. Натомість Черкаська єпархія московського патріархату заявила про «захоплення собору», а її прихильники ще в ранкових сутінках пробували прорватись на територію храму. Згодом вони у супроводі митрополита Феодосія, який нещодавно отримав уже п’яту підозру, почали штурмувати храм, проламали ворота і застосували перцевий балончик проти відвідувачів. 

У результаті сутичок, пише «Суспільне», до медиків прямо на місці звернулися кілька людей. Серед постраждалих жінка з перебинтованою головою та чоловік, якого за словами вірян, забризкали перцевим балончиком.

Володимир Педько у коментарі «Суспільному» зазначив, що громада храму вже давно проголосувала про перехід до ПЦУ, про що свідчать відповідні статути, зміни установчих документів. 

Читайте також: Архімандрита Свято-Введенського чоловічого монастиря УПЦ МП підозрюють у виправдовуванні війни РФ проти України

«І тому всі, хто зараз перебувають на території храму Михайлівського, включаючи судимого Феодосія, вони там перебувають незаконно», – додав Педько.

Водночас митрополит Черкаський та Чигиринський владика Іоан розповів, що перехід громади відбувся 12 червня 2024 року і нині храм належить ПЦУ. Тоді як громада УПЦ не зареєстрована за цією адресою і втратила майнові права.

Близько 12:45 ЗМІ повідомили, що у соборі почали службу українською мовою. В храмі також підняли український прапор.

Верховна Рада у вересні ухвалила закон, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, пов’язаних з РФ. До них зокрема відноситься й УПЦ МП. Згідно з результатами опитування КМІС, більшість українців підтримують ухвалення цього закону.