UA / RU
Підтримати ZN.ua

У столичній школі однолітки побили школяра: реакція омбудсмана

Після інциденту хлопчику знадобилась термінова операція.

У столиці розслідують інцидент булінгу, який стався з 13-річним школярем з інклюзивного класу київської школи №81. Про сам випадок стало відомо з допису у Facebook матері постраждалого хлопчика, якого на перерві побили школярі за те, що їм ніби то здалося, що він дивиться мультик російською мовою в телефоні.

Жінка поскаржилася про те, що дізналась про побиття сина за тиждень після інциденту, коли його нога розпухла. Після цього хлопчик розповів, що сталося. З'ясувалося, що дитину вдарили в область паху, через що стався розрив оболонки всередині яєчка. Після звернення до лікарів хлопчика прооперували і він почав відчувати ногу, яка набрякла. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов порадив матері підлітка написати заяви до поліції та навчального закладу, де сталося побиття, для проведення службової перевірки. Жінка також звернулася до омбудсмена з прав дітей Дмитра Лубінця з проханням взяти ситуацію під особистий контроль.

Читайте також: Дослідження PISA-2022: як булінг впливає на успішність учнів

Він повідомив, що, за словами матері підлітка, хлопчик неодноразово зазнавав булінгу від однолітків, про що вона скаржилась  адміністрації школи, проте досі не було створено безпечних умов для здобуття освіти.

"Наголошую: право на захист від насильства, посягання на честь та гідність визначено статтею 19 Конвенції про права дитини, статтями 28, 52 Конституції  України, статтею 10 Закону України «Про охорону дитинства». Ніхто не може бути підданий цькуванню, катуванню, жорстокому поводженню. Будь-яке насильство над дитиною переслідуються законом", - зазначив омбудсмен.

Він нагадав, що відповідальність за булінг застосовується не лише за його вчинення, а й за приховування таких випадків.

Прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за статтею — умисне легке тілесне ушкодження.

Зазначимо, нещоданво в Раду подали законопроєкт, який має регулювати відповідальність за булінг у сферах, де його можуть вчинити.

З 2020 року школи не можуть закрити очі на булінг, бо набув чинності наказ МОН про Порядок реагування на випадки булінгу (цькування). Однак деякі директори шкіл вимагали його відмінити. Батьки проти. Про пристрасті навколо міністерського закону розповідав юрист батьківської громадської організації "БАТЬКИ SOS" Роман Бондаренко в статті "Агенти змін, які не хочуть змін".