UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США знайшли російську ботоферму від ФСБ - ISW

Вона використовувала ШІ.

Міністерство юстиції США оприлюднило документи, що розкривають діяльність ботоферми, якою керували російські державні ЗМІ та Федеральна служба безппеки РФ задля поширення дезінформації в США та за кордоном. За інформацією Інституту вивчення війни (ISW), американське відомство перевірило 986 акаунтів у соцмережі X, пов'язаних із цією ботофермою, та вилучило два доменні імені.

Ботоферма використовувала штучний інтелект (ШІ) для створення фейкових профілів, що видавали себе за громадян США, та поширювала повідомлення на підтримку цілей російського уряду. Мін'юст США зазначив, що російська медіамережа RT почала створювати цю ботоферму у квітні 2022 року, а на початку 2023 року Кремль схвалив і запропонував фінансову підтримку для її подальшого розвитку.

Читайте також: У Росії ФСБ дозволили перевіряти документи мобілізованих. Це для того, аби на війну не забрали цивільних інформаторів — The Times

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що обшуки та вилучення з боку команди Мін'юсту зірвали російську «пропагандистську кампанію з використанням штучного інтелекту», яка мала на меті посіяти дезінформацію в американських та міжнародних соціальних мережах.

Мін'юст також повідомив, що соцмережа X добровільно призупинила діяльність виявлених бот-акаунтів, які поширювали розвінчані наративи та тези Кремля про війну в Україні, наприклад, заяви про те, що частини Польщі, України та Литви були «подарунками» Росії. Ботоферма, серед іншого, просувала відео, в яких президент Росії Владімір Путін стверджує, що війна в Україні – це не територіальний конфлікт, а питання «принципів, на яких базуватиметься новий світовий порядок».

Нагадаємо, Служба безпеки України у Вінниці ліквідувала ботоферму, яка працювала на користь ворога. Правоохоронці затримали трьох організаторів.