UA / RU
Підтримати ZN.ua

У СІЗО Кропивницького виявили численні порушення

Ревізорів шокували умови утримання ув'язнених.

Ревізія умов утримання ув'язнених у Кропивницькому СІЗО виявила численні порушення. Про це повідомляє Офіс омбудсмена України.

Так, члени моніторингової групи ознайомилися з умовами утримання ув'язнених, документацією і провели вибіркове опитування осіб, які утримуються в установі, а також оцінили стан виконання рекомендацій, наданих під час попередніх візитів в 2018-2019 роках.

"Результати візиту в установу свідчать про численні порушення прав ув'язнених... Більшість камер нагадують «кам'яні мішки». Вони не мають вікон, внаслідок чого у в'язнів відсутній доступ до природного освітлення і свіжого повітря. Не обладнані санвузлами та бачками питної води, у зв'язку з чим останні не мають доступу до питної води та можливості справляти природні потреби. Учасниками візиту було зафіксовано, що ув'язнені утримуються в зазначених приміщеннях понад 2:00 в порушення чинного законодавства", - йдеться в повідомленні.

Серед порушень як загальний незадовільний стан камер, так і ненадання медичної допомоги ув'язненим. Через відсутність забезпечення засудженим та ув'язненим не проводиться лікування зубів, а тільки їх видалення. Ліки, які родичі передають ув'язненим, зберігаються в них в камерах і їх прийом не контролюється. Також зазначається, що вимога до ув'язнених піднімати руки під час відкриття дверей камер суперечить чинному законодавству та є такою, що принижує гідність ув'язнених.

Читайте також: У в'язницях і СІЗО України перебуває понад 300 росіян

Нагадаємо, в кінці 2019 року у Кропивницькому слідчому ізоляторі стався бунт, в результаті чого постраждала одна з працівниць СІЗО. А екс-начальнику вручили підозру про присвоєння бюджетних коштів, виділених на  реконструкцію системи водовідведення.

Як повідомлялося, у квітні міністерство юстиції в рамках тюремної реформи вирішило ввести платні камери підвищеного комфорту в слідчих ізоляторах (СІЗО). Також в Україні планують повністю закрити вісім виправних установ.