UA / RU
Підтримати ZN.ua

У середу в Мінську мають узгодити терміни звільнення заручників – Геращенко

Бойовики ОРДО та їхні російські куратори затягують процес звільнення українських громадян.

Члени Тристоронньої контактної групи в Мінську повинні визначити чіткі дати погодження списків та звільнення українських заручників з полону бойовиків ОРДЛО на засіданні в середу, 5 липня, повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України у ТКГ Ірина Геращенко.

"Ми вважаємо, що завтра повинна бути визначена чітка дата звільнення та погодження списків. Ми до цього готові. І тут важлива готовність іншого боку", – заявила Геращенко після завершення сесії "Гуманітарна і військова ситуація в Донбасі" 95-го Семінару Парламентської Асамблеї НАТО у вівторок, 4 липня.

Політик підкреслила, що українська сторона зробила все можливе для розблокування процесу обміну.

"Ми провели успішно процес верифікації, ми вивірили, в рамках Мінської групи разом з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською та СБУ всі ті списки, які запитує інша сторона", – нагадала Вона.

Незважаючи на це, представники угруповань ОРДЛО та їхні російські куратори затягують переговорний процес і блокують звільнення українських громадян, вимагаючи включення до обмінних списква злочинців, що не мають відношення до АТО і не підлягають амністії.

"Очевидно, що українська сторона не може погоджуватися на цей шантаж Росії. Мова може йти тільки про тих людей, які підпадають під дії Мінських угод. І ще одне питання - це те, що в списку є близько 15 осіб, які не потрапляють під амністію. У всіх інших питаннях ми готові до компромісу. Тут важливо, щоб інша сторона так само продемонструвала компроміс і готовність розблокувати питання звільнення заручників", – зазначила депутат.

Раніше голова СБУ Василь Грицак повідомив про готовність України передати бойовикам ОРДЛО 200 засуджених в обмін на звільнення українських громадян, яких утримують на окупованій території.

Терористи, в свою чергу, пропонують обміняти 128 заручників на 640 бойовиків, які утримуються під вартою в Україні. Проте сотні затриманих і засуджених бойовиків "ДНР" і "ЛНР" категорично відмовляються від переміщення до ОРДЛО. Робота з верифікації списків, в якій були задіяні офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини, СБУ та ОБСЄ, тривала з 28 квітня по 12 травня.

Ірина Геращенко також повідомляла, що за даними СБУ терористи ОРДЛО утримують у заручниках 132 людини.