UA / RU
Підтримати ZN.ua

У СБУ відзвітували про ліквідацію двох центрів з оформлення подвійного громадянства

За даними слідства, послугами ділків скористалися близько тисяч чоловік.

© СБУ
© СБУ

Служба безпеки України повідомила про припинення діяльності на заході країни двох центрів, які надавали громадянам України послуги з оформлення громадянства однієї з країн ЄС на підставі підроблених документів.

"Зловмисники надавали замовникам повний "пакет послуг", у тому числі підбирали двійників зі знанням іноземної мови, для відвідування закордонних дипломатичних установ", - сказано в прес-релізі СБУ, поширеному в неділю, 12 листопада.

За інформацією слідства, послугами ділків скористалися близько тисячі осіб. На місці співробітники СБУ вилучили близько 100 комплектів пакетів документів для оформлення іноземного громадянства, а також фальшиві печатки органів влади СРСР і України, паспорти громадян інших країн, незаповнені бланки свідоцтв про шлюб.

Вартість пакета фальшивих документів для однієї особи становила від 5 до 8 тисяч євро.

За даними фактами зареєстровані кримінальні провадження за ст. 358 "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів".

У квітні СБУ повідомляла про ліквідації підпільної друкарні в Києві, яка друкувала бойовикам і посібникам терористичних угруповань ОРДЛО фальшиві документи.

За даними слідства, протягом двох років зловмисники забезпечували членів терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" і представників російських спецслужб підробленими документами про освіту, посвідченнями на право керування транспортними засобами, свідоцтвами на право власності на машину, паспортами, свідоцтвами про право на проживання тощо.