UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді запропонували перейменувати Сєвєродонецьк

Назву міста Сєвєродонецьк пропонується привести у відповідність до правил українського правопису.

У Верховній Раді зареєстрований проект постанови про перейменування міста Сєвєродонецьк Луганської області в місто Сіверськодонецьк. Проект N5308 був поданий депутатами від фракції "Блок Петра Порошенка".

На думку народних депутатів, назва міста не відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови та є транслітерованою назвою від російськомовної назви "Северодонецк", що є суттєвим аргументом для надання місту вірної україномовної назви, підтвердженої історичними фактами, а також зафіксованої у офіційних орфографічних виданнях України та відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови.

"Залишити назву Сєвєродонецьк прирівнюється до використання Старобєльськ, Бєлгород-Дністровський, Ровно замість умотивованих фонетико-морфологічними нормами української мови Старобільськ, Білгород-Дністровський, Рівне, Сіверськодонецьк", – зазначила народні депутати у пояснювальній записці до постанови.

Також, на думку авторів документу, варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії, восени 2014 року, місто Сєвєродонецьк став де-факто обласним центром Луганської області та є, наразі, бастіоном Української Луганщини, тому не може носити зросійщену назву.

У липні спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що Верховна Рада завершила свою частину декомунізації, перейменувавши 1012 населених пунктів.