UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді Європи закликали Україну відновити умови для забезпечення безпеки журналістів

Він розраховує на оперативне та об'єктивне розслідування вбивства Шеремета.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що резонансне вбивство журналіста Павла Шеремета є ударом по свободі слова в Україні.

"Генеральний секретар Ради Європи рішуче засуджує шокуюче вбивство журналіста Павла Шеремета, яке відбулося сьогодні в Києві. Він закликає владу та правоохоронні органи України негайно і дієво розслідувати цей злочин; направивши тим самим важливий сигнал суспільству про те, що виконавці і організатори актів насильства проти журналістів повинні постати перед правосуддям", – сказано в заяві генсека, опублікованій на офіційному сайті Ради Європи у середу, 20 липня.

В документі наголошується підтримка зусиль української влади з розслідування вбивства журналіста.

"Насильство щодо журналістів – це пряма атака на свободу вираження та свободу ЗМІ. Вбивство Павла Шеремета вказує на те, що атмосфера ненависті й підозри стосовно журналістів в Україні має серйозні наслідки і варто життів. В Україні повинні бути відновлені умови, необхідні для забезпечення безпеки журналістів", – підкреслив Ягланд.

Журналіст Павло Шеремет загинув рано вранці в середу, 20 липня, в результаті підриву автомобіля.Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану "МкДональдс".

В даний момент слідство розглядає три основні версії причин вбивства журналіста Павла Шеремета – професійні відносини, особиста неприязнь і "російський слід".

Прокуратура Києва, при цьому, розглядає версію щодо того, що справжньою метою замаху був не Шеремет, а його цивільна дружина, керівник інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, якій належав знищений автомобіль.