UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна пообіцяли видавати жителям ОРДЛО російські паспорти без здачі українських

Мешканцям окупованих територій обіцяють також видавати закордонні паспорти РФ.

Мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей зможуть отримати російське громадянство, не відмовляючись при цьому від українського, заявили в Міністерстві внутрішніх справ РФ.

У російському МВС нагадали, що президент РФ Володимир Путін 24 квітня підписав указ про спрощену процедуру видачі паспортів жителям ОРДЛО. У відомстві уточнили, що йдеться про громадян України q осіб без громадянства, які мешка.ть на територіях, підконтрольних угрупованням "ДНР" і "ЛНР". Подати заявку на оформлення російського паспорта вони зможуть на підставі документів, виданих окупаційними адміністраціями ОРДЛО.

"Зазначена категорія громадян має право звернутися з заявою про набуття громадянства Росії, не відмовляючись від українського громадянства", - йдеться в заяві МВС Росії.

Для подання заяви на оформлення громадянства РФ і отримання російського паспорта мешканцям ОРДЛО доведеться їхати до Ростовськоъ областв. Також їм обіцяють можливість оформити ще й російський паспорт.

Читайте також: Ар'єв про роздачу російських паспортів у ОРДЛО: Путін вибрав оптимальний момент для шантажу

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський на демарш Кремля публічно не відреагував. На Facebook-сторінці "Команди Зеленського" з'явилася заява, в якій говориться, що роздачею паспортів Путін фактично визнав Росію державою-окупантом.

США дії Путіна назвали дестабілізуючими і абсурдними, а також нагадали про підтримку територіальної цілісності України.

Спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер констатував, що РФ реалізує в ОРДЛО стратегію окупації Донбасу.