UA / RU
Підтримати ZN.ua

У політв'язня Лимешка погіршився стан здоров'я — Денісова

Українцю в російській колонії не надають належної меддопомоги.

В українського політв'язня та фігуранта "справи українських диверсантів" Геннадія Лимешка погіршився стан здоров'я, повідомила у Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсвумен звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової.

"У незаконно засудженого громадянина України Геннадія Лимешка, який тримається у ФКУ ИК-6 УФСИН России по Ставропольскому краю, погіршився стан здоров'я. Згідно з наданою інформацією, у Геннадія Лимешка почалися проблеми зі шкірою, з'явилися рани на руках, ліктях і ногах. Крім того, на ногах з'явилися хворобливі висипання. Але незважаючи на наявні проблеми зі здоров'ям, адміністрація виправної установи не забезпечує надання необхідної медичної допомоги громадянину України", - написала Денісова.

Вона вказала, що це суперечить гарантованим міжнародним стандартам поводження із засудженими особами, яких утримують у місцях позбавлення волі.

"Через це у невідкладному порядку звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової вжити відповідних заходів з метою відновлення прав нашого громадянина, а саме сприяти в проведенні повного медичного обстеження, за результатами якого надати кваліфіковану медичну допомогу", - додала Денісова.

15 серпня 2017 року у ФСБ Росії заявили про затримання в Криму "агента Служби безпеки України" Геннадія Лимешка, який нібито планував диверсії на об'єктах інфраструктури півострова.

За версією російських силовиків, 9 серпня він прибув у Крим, де, згідно із завданням СБУ, мав здійснити "низку диверсій": пошкодити ЛЕП Судак – Новий Світ; підпалити лісові масиви в районі Судак - Рибаче – Алушта; створити умови для обвалу гірських порід на автотрасі Судак - Новий Світ; підпалити один з об'єктів комунального господарства в районі селища Рибаче.

10 травня 2018 року підконтрольний Кремлю Судакський міськсуд визнав Геннадія Лимешка винним і призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі за звинуваченням у "незаконному придбанні, зберіганні й носінні вибухових речовин". Українець визнав провину. Серед пом'якшувальних обставин, які враховав суд, – малолітня дочка Лимешка. Серед обтяжуючих – політичний мотив злочину: "ненависть і ворожнеча у зв'язку з приєднанням Криму до Росії".

Зазначимо, що загалом у "справі українських диверсантів" утримуються у неволі 10 осіб: Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова, Дмитро Долгополов.