UA / RU
Підтримати ZN.ua

У паспортному столі Житомира активіст прикував себе до батареї з вимогою видати закордонний паспорт

Житель Житомира Іван Фурлет наполягає: законом встановлено, що за закордонний паспорт потрібно платити 170 гривень і ні копійки більше.

Житель Житомира Іван Фурлет прикував себе до батареї в Управлінні Державної міграційної служби у Житомирській області з вимогою видати йому закордонний паспорт.

Фурлет разом з групою активістів "Демократичного Альянсу" знаходиться в кабінеті в.о. начальника управління відомства. Він заявив, що не вийде з кабінету, доки не отримає паспорт.

Активіст також викликав міліцію з вимогою припинити правопорушення, однак правоохоронці поки що обмежилися складанням заяви про злочин.

Суть протесту молодої людини полягає в тому, що він відмовляється платити за оформлення закордонного паспорта більше, ніж визначені 170 гривень (мито). Фурлет посилається на рішення українських судів, які визнали додаткові платежі необов'язковими.

"В Україні діє рішення Вищого Адміністративного Суду України в справі Ігоря Блюменталя проти ГМО, в якому встановлено: "послуги ДМС "не є обов'язковими, плата за бланк" - необґрунтована, а отже, примус сплати за них неправомірний", - зазначив Фурлет.

Зі свого боку, в.о. начальника управління ДМС Анатолій Федорчук заявив, що не може видати хлопцеві паспорт, поки не побачить мотиваційної частини рішення суду, тому що без неї він не може зрозуміти його результативну частину. Мотиваційну частину повинні підготувати до середи, 14 серпня.

Як зазначено на офіційному сайті Держміграційної служби, вартість видачі закордонного паспорта для громадян України формується з трьох факторів:

- держмито - 170 гривень (посилання на декрет Кабміну від 21.01.1993 № 7-93),

- вартість послуг - 87,15 гривень (посилання на постанову КМУ від 4 червня 2007 року №795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання")

- вартість бланка -120 гривень (посилання на п. 4 порядку надання підрозділами МВС та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого постановою КМУ від 26 жовтня 2011 року №1098 "Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг").

У разі, якщо вимагається термінове оформлення (до 10 днів), вказана вартість збільшується.

Нагадаємо, що раніше бланки для закордонних паспортів друкував консорціум ЄДАПС (його пов'язують з Василем Грицаком - екс-депутатом від Партії регіоном, а зараз - заступник голови Державної міграційної служби), однак 26 червня тендер Державної міграційної служби на закупівлю закордонних паспортів виграв поліграфкомбінат "Україна". Він почав друкувати бланки на початку липня. !zn

//www.youtube.com/v/sz3khlyHKEo?version=3&hl=ru_RU

Читайте також:

Максимальний термін видачі закордонного паспорта скоротиться до 20 днів

Арбузов заявив про необхідність здешевлення вартості закордонного паспорта

"ЄДАПС" позбувся тендеру на випуск біометричних паспортів

У Києві продають пачками копії паспортів, які потім використовують шахраї