UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ПАРЄ створено спецкомітет щодо ситуації в Україні

Одного члена експертної групи буде призначено опозицією, одного - урядом, ще один буде представляти інтереси міжнародного співтовариства.

Комісія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з політичних питань і демократії сформує спеціальний комітет щодо ситуації в Україні, члени якого найближчим часом відвідають Київ. Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії в Парижі.

"Депутати висловили свої побоювання у зв'язку з тим, що всі конфліктуючі сторони нагнітають ситуацію", - йдеться в повідомленні прес-служби ПАРЄ.

Члени комісії, зокрема, вказали на те, що напередодні співробітники спецпідрозділів МВС знову втрутилися у конфлікт, провівши обшуки у штаб-квартирі "Батьківщини". "Всі сторони повинні розпочати політичний діалог, спрямований на мирне вирішення нинішньої кризи і продовження демократичних реформ", - підкреслили члени комітету.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував створити міжнародну експертну групу для нагляду за розслідуванням обставин зіткнень між співробітниками сил правопорядку і маніфестантами в Україні. Згодом Рада Європи повідомила про те, що три опозиційні партії - "Батьківщина", "Свобода" та "УДАР" - і уряд погодилися на його ініціативу. Одного члена експертної групи буде призначено опозицією, одного - урядом, ще один буде представляти інтереси міжнародного співтовариства. За попередніми даними, представником Ради Європи може стати один з колишніх суддів Європейського суду з прав людини.

Разом з тим, делегація ПАРЄ під керівництвом французького депутата Рене Руке з 13 по 16 грудня буде перебувати на Україні. Парламентарії мають намір спостерігати за призначеними на 15 грудня перевиборами у п'яти округах. Вони зустрінуться з головою Верховної Ради, представниками політичних партій, членами виборчої комісії, журналістами і громадськими активістами. !zn

Читайте також:

"Батьківщина" показала відео і наслідки штурму офісу партії (відео)

Силовики атакували Майдан (відео)