UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нідерландах завтра знову слухатимуть справу МН17 – слово дадуть родичам жертв

Рідні загиблих виступатимуть у суді впродовж десяти днів. За цей час судді заслухають 90 свідків.

У судовому комплексі «Схіпхол» у Нідерландах у понеділок, 6 вересня, відновляться слухання у справі про катастрофу рейсу МН17. Слово у суді матимуть родичі жертв, повідомляє «Укрінформ».

«У Нідерландах у судовому комплексі «Схіпхол» 6 вересня о 10:00 за місцевим часом розпочнеться чергове засідання суду у справі МН17. Слово у суді матимуть родичі загиблих не лише з Нідерландів, а й, зокрема, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади», - йдеться у повідомленні.

Виступити у суді захотіли 90 родичів загиблих внаслідок збиття літака російсько-окупаційними військами. Суд виділив десять днів для реалізації їхнього права на виступ.

На думку фахівців, звільнення з прокуратури керівника JIT від України, колишнього заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова, матиме негативні наслідки для розслідування справи про збиття пасажирського лайнеру.

Мамедов не лише очолював українську групу у JIT, а й керував департаментом, який займався збиранням доказів і документуванням військових злочинів Росії у Донбасі.

Читайте також: Нідерланди депортують двох російських свідків у справі МН17

7 червня Окружний суд Гааги розпочав розгляд по суті справи MH17. Пасажирський Boeing-777 летів з Амстердама у Куала-Лумпур, але був збитий 17 липня 2014 року. На борту перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, усі вони загинули.

За два роки після катастрофи JIT оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер було збито ракетою, запущеною із ЗРК «Бук». Ракетна установка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

Перед судом заочно постали четверо обвинувачених – троє росіян і один українець. Це – колишній офіцер ФСБ, ексміністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін, полковник російського ГРУ, голова «ГРУ ДНР» Сєргєй Дубінський і підполковник ГРУ Олєг Пулатов, а також українець Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Їм висунуті обвинувачення в транспортуванні ЗРК «Бук».

Комплекс перекинули в Донбас з початком російської агресії проти України, бойовики мали використовувати його проти української військової авіації, але збили цивільний лайнер. Росія досі заперечує свою причетність до трагедії.