UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО впевнені, що Україна належним чином гарантує збереженість та облік зброї, яку отримує від союзників

Союзники по НАТО повністю солідарні з владою і народом України в захисті від агресії РФ.

У НАТО впевнені, що Україна належним чином гарантує збереженість та облік зброї, яку отримує від союзників, реалізуючи право на самооборону від агресії Росії. Про це свідчить офіційний коментар представника НАТО на статтю, яку раніше опублікувала газета Financial Times із заголовком «НАТО та ЄС б'ють на сполох через ризик контрабанди зброї Україною», повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Союзники по НАТО повністю солідарні з керівництвом і народом України в героїчному захисті своєї країни», - йдеться в коментарі.

Представник Альянсу також заявив, що НАТО допомагає відстоювати основне право України на самооборону із безпрецедентним рівнем підтримки.

«Ми впевнені у прихильності українського керівництва належній збереженості та обліку зброї союзників», - зазначив представник НАТО.

Раніше про подібну позицію заявив представник ЄС.

«Ми створили механізми для моніторингу та контролю за тим, щоб обладнання, надане державами-членами ЄС, використовувалося за призначенням. Наша допомога підлягає суворому контролю та гарантіям, зокрема після її доставки», - заявив прессекретар з питань закордонних справ та політики безпеки ЄС Пітер Стано.  

За словами Стано, це включає контроль за тим, щоб використання наданого військового обладнання відповідало міжнародним нормам у сфері прав людини та гуманітарному праву. Крім того, можливі регулярні звіти або контроль на місці розташування обладнання, якщо це необхідно і якщо дозволяють умови.

«Відстеження обладнання, наданого в рамках допомоги Європейського фонду миру, забезпечується протягом усього процесу доставки та після нього. Це робиться у взаємодії зі Збройними силами України нині й у перспективі», - зазначив представник ЄС.

Стано додав, що Україна зобов'язалася не передавати отримане обладнання для іншого використання, окрім власних Збройних сил та не реекспортувати його до інших країн.

Читайте також: Єрмак запропонував створити ТСК, яка займатиметься питаннями контролю використання зброї від союзників

У своїй статті для ZN.UA "Спартц проти Єрмака, і обоє — проти України" Тетяна Силіна  розповіла про два варіанти того, як в Україні можуть контролювати використання військової допомоги від західних партнерів.