UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО впевнені, що Росія не почне повномасштабну війну в Донбасі

Голова Військового комітету запевнив, що НАТО не ігнорує проблему.

Перехід конфлікту в Донбасі в повномасштабну агресію з боку Росії, про ймовірність якоъ заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, особливо в найближчий час, малоймовірний. Про це заявив голова Військового комітету НАТО генерал Петро Павел.

"Наша оцінка полягає в тому, що такий варіант буде дуже малоймовірним. Є навіть питання, чи отримає Росія вигоду від такого роду агресії. Ми повинні бути реалістами. З одного боку, Росія не підтримує політичне рішення конфлікту. У деякій мірі ми можемо сперечатися про те, що це зручний політичний інструмент – мати заморожений конфлікт у Грузії, Придністров'я і на Донбасі, щоб створити політичний тиск на НАТО та окремі країни. У той же час Росія не готова зараз бути залученою в повноцінний конфлікт із більшою магнітудою", - сказав в інтерв'ю УНІАН.

У той же час глава Військового комітету зазначив, що НАТО не збирається через це закривати очі на ситуацію, і буде докладати всі зусилля, щоб змусити РФ поважати міжнародне право і чужі кордони. У свою чергу НАТО буде підтримувати Україну в її прагненнях розвивати армію, щоб вона могла стримати будь-яку агресію

"Це те, до чого ми прагнемо – зробити українські Збройні сили такими, що заслуговують довіри, і здатними стримати будь-яку потенційну агресію", - сказав він.

При тому Павел вважає, що для ситуації в Донбасі рішення проблеми військовими методами неможливе.

"Можливо, це буде дивно почути від військового офіцера, але я не вірю у військові вирішення проблем якого роду. Є тільки політичне рішення, яке може бути підтримано певними військовими інструментами, але це військові інструменти тільки в плані стримування, а не реальне використання військових інструментів, щоб вирішити ситуацію. Тому що використання військових інструментів принесе більше страждань людям, які живуть на Донеччині і в сусідніх регіонах. Єдине рішення – тільки через політичне врегулювання, і для цього повинні бути, як мінімум, двоє – Росія і Україна. Всі інші можуть підтримувати процес", - заявив представник НАТО.

При цьому Павел констатував, що НАТО підтримує достатню і надійне стримування, "щоб утримати Росію від подальшої агресії, і, в той же час, створюючи ситуацію, в якій Росія зможе побачити українські сили достатньо сильними, якщо необхідно, захистять країну".

Нагадаємо, що заступник голови Служби безпеки Віктор Кононенко, Російська Федерація планує створити передумови для введення військ в Україну восени.

За словами міністра оборони України Степана Полторака, Росія зосередила поблизу кордону України 19 батальйонних тактичних груп чисельністю понад 77 тисяч осіб, що свідчить про намір Кремля продовжувати збройну агресію в Донбасі.