UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО не бачать ознак підготовки РФ до застосування ядерної зброї проти України

Російська влада вже використовувала загрозливу ядерну риторику.

В НАТО не мають даних, які могли б вказувати на те, що російський ядерний арсенал був приведений у більш високий рівень готовності. За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, альянс робить все для того, щоб мінімізувати подібний ризик. Про це він заявив в інтерв'ю Welt am Sonntag.

«Ми чуємо загрозливу ядерну риторику російського керівництва. Це безвідповідально та безжально. Ядерну війну не можна виграти і її не слід розпочинати, зокрема й Росії. З початку війни в Україні 24 лютого НАТО не помітила жодних змін у ядерній стратегії РФ», - зазначив генсек альянсу.

На питання журналіста про те, чи приведена ядерна зброя РФ у більш високий рівень готовності, Столтенберг відповів, що у НАТО «немає жодних вказівок на це».

«Наша робота мінімізувати цей ризик. НАТО – найсильніший альянс у світі. І наш посил зрозумілий: якби застосовувалася ядерна зброя, з усіх боків були б лише ті, хто програв», - заявив генсек НАТО.

Читайте також: Forbes: НАТО повинен знищити всі війська Росії в Україні, якщо буде ядерний удар

Росія пообіцяла не застосовувати ядерну зброю на війні проти України. Відповідну заяву зробив заступник директора Департаменту інформації МЗС РФ Алєксєй Зайцев.

Він стверджує, що РФ нібито «твердо дотримується принципів», згідно з якими в ядерній війні не може бути переможців і вона не повинна бути розв'язана.

Також голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що Росія може завдати ядерного удару виключно як відповідь на такий же тип нападу.

Проте Росія вже висміювала застереження країн Заходу про те, що вона готує напад на Україну та заявляла, що війни між РФ та Україною не може бути ніколи.