UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАЗК роз'яснили, як вказувати подарунки в е-деклараціях

Обмеження встановлені законодавством.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надало роз'яснення, як держслужбовцям вказувати в деклараціях отримані ними подарунки.

Про це йдеться в замітці НАЗК на сторінці в Facebook.

Відзначається, що особам, на яких поширюється дія Закону "Про запобігання корупції", приймаючи подарунок, слід врахувати встановлені Законом обмеження.

"Так, керівникам установ забороняється приймати подарунки від своїх підлеглих, а депутатам, мерам міст, сіл і селищ при виконанні своїх обов'язків - від виборців. Родичі та близькі особи публічного службовця можуть дарувати йому подарунки будь-якої вартості. Однак, вартість подарунків від інших осіб не може перевищити 1 прожитковий мінімум (ПМ) - в 2021 році це 2 270 грн. При цьому загальна сума подарунків чиновнику за рік не може перевищувати 2 ПМ - 4 540 грн", - зазначили в НАЗК.

Читайте також: Зеленський задекларував понад чотири мільйони доходу перед Новим роком

Відзначається, що подарунок, вартість якого перевищує 5 ПМ (11 350 грн (у 2021 році) і 10 510 грн (у 2020 році), підлягає відображенню в щорічній декларації.

Крім того, якщо подарунок коштує понад 100 ПМ (227 тисяч грн у 2021 році і 210 200 у 2020 році), то цілком можливо, що його потрібно буде внести не в один розділ декларації. Як пояснили в НАПКА, наприклад, якщо 31 грудня 2020 року близька особа держслужбовця подарувало йому ювелірну прикрасу, то його треба вказати в двох розділах - в розділі 5 "Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)" і в розділі 11 "Доходи, в тому числі подарунки".

У разі подарунка грошей це також треба задекларувати, якщо розмір таких подарунків від однієї особи (групи осіб) сукупно протягом року перевищив 5 ПМ (в 2020 - 10 510 грн).

З 1 січня розпочалася кампанія декларування-2021. Останній день для подання щорічної декларації 2020 року для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - 31 березень 2021 року.

Закон України "Про запобігання корупції" по відновленню інституційного механізму запобігання корупції", прийнятий Верховною Радою України 15 грудня, набув чинності в середу, 30 грудня.

На думку президента України Володимира Зеленського, реалізація положень закону сприятиме зниженню рівня корупції в Україні, дозволить відновити функціонування інституційного механізму запобігання корупції, сприятиме відновленню належної діяльності НАЗК і виконання міжнародних зобов'язань України у сфері запобігання і протидії корупції, подальшому втіленню її європейські та євроатлантичні прагнень, а також зміцненню авторитету на міжнародній арені.

Також раніше повідомлялося, що правоохоронці закрили ще шість справ про недостовірний декларування, повідомили в пресслужбі Національного агентства з питань запобігання корупції. Серед закритих справ виявилися провадження стосовно двох народних депутатів парламенту минулого скликання, а також міського голови Дніпра і судді Конституційного суду.