UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАК "Нафтогаз" розповіли, куди планують вкласти отримані від перемоги у арбітражі кошти

Гроші потрібно спрямувати на збільшення видобутку газу в Україні та підвищення енергоефективності споживачів, вважає Коболєв.

НАК "Нафтогаз України" пропонує інвестувати виграні у ПАТ "Газпром" за підсумками двох рішень Стокгольмського арбітражу $ 2,56 млрд на збільшення внутрішнього газовидобутку та підвищення енергоефективності українських споживачів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ці гроші треба спрямувати на збільшення видобутку газу в Україні і інвестувати в підвищення енергоефективності на рівні українських споживачів. Такі кроки підвищать безпеку поставок і забезпечать українців доступною енергією", - наводяться в повідомленні слова глави НАК Андрія Коболєва.

Читайте також: "Газпром" поставив в 2017 році на окупований Донбас 2,4 млрд кубометрів газу

Раніше повідомлялося, що на жаль, Стокгольмський арбітраж не надав підтримку вимозі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на перегляд тарифу на транзит в контракті з публічним акціонерним товариством "Газпром".

Однак Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $ 4,63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $ 2.56 млрд на користь "Нафтогазу".

Нагадаємо, що "Нафтогаз" судився з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: з транзиту російського газу в ЄС по території України та купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня "Нафтогаз" повідомив про перемогу над "Газпромом" у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної у контракт ціни "Нафтогаз" заощадив $ 1,8 млрд.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".