UA / RU
Підтримати ZN.ua

"У найгірших традиціях НКВС": у МЗС України відреагували на ситуацію з Саакашвілі

Там цю історію назвали політичною помстою, закликавши не гратися з життям людини. 

Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву, в якій висловило протест у зв'язку з негуманним поводженням у Грузії з ув'язненим Міхеїлом Саакашвілі, який є громадянином України. У тексті такі дії порівнюють з діями НКВСників у минулому. 

"У найгірших традиціях НКВС СРСР грузинська влада застосовує до Міхеіла Саакашвілі психологічне та фізичне насильство, відмовляє йому в терміново необхідній медичній допомозі, свідомо створюючи безпосередню загрозу його життю", - йдеться у заяві.

Таке поводження із Саакашвілі - грубе порушення прав людини. В МЗС наголошують, що це суперечить європейському курсу, який обрали для себе у Тбілісі. 

Як наслідок, МЗС закликає Грузію передати Саакашвілі Україні. 

"Закликаємо грузинську владу негайно припинити знущатися над Міхеілом Саакашвілі та передати його Україні. Не грайтеся із життям людини заради політичної помсти", - зазначили у МЗС.

Читайте також: Саакашвілі перевели до реанімації у критичному стані — ЗМІ

Нагадаємо, 1 лютого президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію з Міхеілом Саакашвілі, звинувативши владу Грузії в намаганні вбити політика. Він також назвав це повільним катування громадянина нашої країни. 

Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський ще у грудні попереджав, що вступ Грузії в Євросоюз прямо пов'язаний зі станом колишнього президента країни. Якщо політик помре - у Тбілісі можуть забути про європейську перспективу. Щоправда, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ставить під сумнів це твердження. Як наслідок, вона не застосовує щодо Саакашвілі право на помилування.