UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС України повідомили про заходи для допомоги засудженому у Білорусі Павлу Шаройку

Які конкретно будуть вжиті заходи з метою надати консульську допомогу українцю, у зовнішньополітичному відомстві не повідомляють.

У Міністерстві закордонних справ України приймають необхідні заходи з метою надання консульської допомоги засудженому в Білорусі власному кореспонденту UA: Українське радіо", колишньому власному кореспонденту УНІАН у Мінську, громадянину України Павлу Шаройку, передає УНІАН із посиланням на коментар прес-секретаря МЗС Мар'яни Беци.

"Ми можемо підтвердити, що Павло Шаройко засуджений до більш ніж 8 років. Зараз він перебуває у СІЗО КДБ Республіки Білорусь... днями його відвідав консул. На умови перебування він не скаржиться. МЗС, зі свого боку, продовжує вживати заходів для консульського супроводу", - сказала Беца.

Також Беца зазначила, що у суді справа розглядалася в закритому режимі. Інших подробиць вона не повідомила.

Нагадаємо, що 23 травня Верховний суд Білорусі виніс вирок українському журналісту Павлу Шаройку, якого звинувачували у шпигунстві, і присудив журналісту більше восьми років позбавлення волі.

Суд над Шаройко почався в лютому. Судовий розгляд відбувався у закритому режимі, а сам процес не коментували. Павлу Шаройку висунули звинувачення за статтею 358 Кримінального кодексу україни (Шпигунство). Згідно з білоруським законодавством санкції статті передбачають позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.

17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську був затриманий власний кореспондент "Українського радіо" Павло Шаройко.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин 20 листопада повідомив про те, що КДБ затримав Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі". За його словами, журналіст визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим він був оголошений персоною нон грата.

У відповідь Україна вислала працівника білоруського посольства з країни.