UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС назвали країни, з якими чекають відновлення авіасполучення

За словами заступника голови міністерства, таких держав п'ять.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив про те, що український МЗС на двосторонньому рівні обговорює питання відновленню авіасполучення. В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" він зазначив, що на даний момент є позитивні сигнали, які дозволяють очікувати відновлення авіасполучення з Азербайджаном, Болгарією, Грузією, Туреччиною і Кіпром.

"Україна розглядає питання першочергового відкриття авіасполучення з тими країнами, де, окрім контрольованої епідемічної ситуації, вже діє регулярне авіасполучення, а також відсутні обмеження на в'їзд громадян України. Ми активно продовжуємо опрацьовувати відповідні питання на двосторонньому рівні, і зараз є позитивні сигнали, що дозволяють очікувати відновлення авіасполучення з Азербайджаном, Болгарією, Грузією, Туреччиною і Кіпром. Наші дипломати перебувають в активному переговорному процесі ще з цілою низкою держав, і по мірі прогресу ми обов'язково будемо інформувати суспільство", - розповів Єнін.

За його словами, Міністерство закордонних справ вивчає досвід інших країн і консультується з іноземними партнерами щодо поступового відновлення авіасполучення.

"Ми, безумовно, розраховуємо, що країни, які скасували регулярне авіасполучення, поступово будуть його відкривати, почавши, насамперед з внутрішніх рейсів. Також країни поступово будуть знімати обмеження для категорій громадян, яким дозволяється в'їзд в країну. В ЄС це стосуватиметься, насамперед, громадян ЄС", - зазначив Єнін.

Він також додав, що на сьогоднішній день майже у всіх випадках країни вдаються до обмеження того чи іншого рівня. Або ж в інших державах визначають категорії громадян, які можуть літати. Також в рамках обмежень визначають регіони, звідки заборонені рейси через спалах пандемії.

"Наприклад, переважна більшість країн здійснює контроль за симптомами. Водночас окремі країни, наприклад, Австрія, Китай, Японія проводять ще й обов'язкові тестування на наявність коронавірусу по прильоту. Такі країни, як Кіпр, Сінгапур або Об'єднані Арабські Емірати здійснюють швидкі тести. Практично в усіх країнах існує також обов'язок щодо самоізоляції. В Австрію, Чехію, Сербію можна в'їхати з довідкою про зроблене протягом останніх двох-чотирьох днів тесті на відсутність вірусу", - додав Єнін.

Читайте також: Степанов розповів про умови відновлення авіасполучення

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що авіаперельоти будуть відновлені в два етапи. Зокрема, 5 червня повинні були відновити внутрішнє повідомлення, 15 червня - зовнішнє.

Україна закрила свої кордони в березні в рамках карантинних обмежень, введених через пандемію коронавірусу. Станом на 9 червня в Україні зареєстровано 27 856 випадків зараження коронавірусом, за останню добу COVID-19 виявили у 394 осіб. За час пандемії в Україні вилікувались 12412 пацієнтів, ще 810 випадків стали летальними.