UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ стверджують, що в Україну везуть два види тестів

Експрес-тести використовуватимуться для "санітарного сортування" хворих на коронавірус і грип.

В Україну з Китаю привезуть тести двох видів: тест-системи ПЛР для точної діагностики коронавірусу Covid-19 і швидкі експрес-тести, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"Сьогодні в Україну літаком прибуває партія тестів для визначення коронавірусної хвороби. Доставляються обидва види тестів: тести для ПЛР (золотий стандарт діагностики) та тести експрес-діагностики", - йдеться у повідомленні.

Експрес-тести використовуватимуться для "санітарного сортування": коли у хворого, до якого викликали лікарів швидкої, є підозра на коронавірус. Таким хворим робитимуть два тести: на грип і коронавірус. І в разі позитивного другого – братимуть додатковий зразок для підтвердження Covid-19.

"Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР. Після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи", - йдеться у повідомленні.

Якщо ж негативними виявляються обидва тести – і на грип, і на коронавірус – хворому все одно варто дотримуватися режиму ізоляції упродовж 14 днів.

Своєю чергою експерт МОЗ Роман Паламарчук, який раніше у коментарі під дописом адвокатки Євгенії Закревської стверджував, що "в китайському літаку – експрес-тести, в мене все", пояснив, що мав на увазі.

"Мова про швидкі тести.., які дають результат через 10-15 хвилин. Тобто це тести, які крім можливості превентивного скринінгу мають велике значення для ПОСТ-пандемічних досліджень. І які з відомою точністю, специфічністю та інформативністю вказують на наявність у хворої людини антитіл класів IgG до CoV-2 на 5-8 день хвороби Covid-19", - пише він у Facebook.

За його словами, ці тести дозволяють визначити, "хоч через два тижні/місяць/півроку/рік (з поправкою на авідність)", чи хворіла людина на коронавірус в усіх формах (стертих, абортивних, з незначними респіраторними проявами тощо), чи контактувала з вірусом без проявів хвороби тощо.

"Коли мова йде про наявність нехай не виражених, проте симптомів, робити швидкі тести є сенс. Робити такі тести здоровим людям ініціативно, самостійно намагаючись придбати системи на ринку, без жодних навіть легких симптомів - безсенсово. Краще масова превентивна самоізоляція і жорсткий карантин", - наголошує Паламарчук.

Як приклад він наводить таку ситуацію: людина купує на "чорному ринку" тест на Covid -19, робить його у домашніх умовах, а це другий день після контакту з вірусом, і лише старт імунної відповіді організму на патоген. Людина переконана, що здорова, продовжує працювати і відвідувати громадські місця, заражаючи інших.

"Тому швидке тестування ефективне тільки у випадку наявних симптомів. Тобто, якщо в вас легка закладеність носа та "дере горло" - то це таки хай легка, але симптоматика… Але якщо в вас жодних симптомів - експрес-тестування не буде нести жодного інформативного навантаження. Або його потрібно перевіреними тестами на базі закладів робити регулярно, раз на 10 днів, та й то результати такої "тактики" масового скринінгу - сумнівні", - зазначає експерт.

Натомість ПЛР діагностика дає інформацію вже на другий день контакту людини з патогеном, і методом полімеразно-ланцюгової реакції досліджує наявність РНК вірусу в матеріалі. Саме ця інформація має важливе значення для оперативної ізоляції контактних і ефективності карантинних обмежувальних заходів.

В Україні такі дослідження роблять в центральній лабораторії ЦГЗ, до лабораторного обладнання, що є в країні, підходять майже всі наявні на ринку тест-системи, додав Паламарчук. Водночас, ці набори удесятеро дорожчі за експрес-тести.

У МОЗ запевняють: у регіонах кожного дня лабораторії вже проводять тести ПЛР. Додатково цього тижня в Україні з'являться ще 11 апаратів для ПЛР-діагностики, що дозволить розширить кількість точок у країні для діагностики захворювання на коронавірус.

Нагадаємо, в Україні офіційно підтверджено 47 випадків захворювання на коронавірус: у Дніпропетровській (2), Донецькій (1), Житомирській (2), Івано-Франківській (2) Київській (4), Львівській (1), Тернопільській (1), Чернівецькій (25) областях і Києві (9).

З 12 березня в Україні діє тритижневий карантин. Згодом Кабмін посилив обмежувальні заходи. До 3 квітня призупинено навчання, закриті кордони, скасовано масові заходи, обмежена робота громадського транспорту і закладів, призупинено міжміське і авіасполучення.

Відстежувати ситуацію з поширенням коронавірусу в країні можна за допомогою спеціального онлайн-сервісу, отримувати інструкції про способи боротьби з вірусною інфекцією – через SMS-сповіщення від МОЗ. Редакція ZN.UA також підготувала пам'ятку, куди телефонувати і до кого звертатися по допомогу під час карантину.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила про початок пандемії коронавірусу. Вперше цей коронавірус був діагностований у грудні минулого року. Covid-19 швидкими темпами поширюється по всьому світу. Випадки захворювання зафіксовані в більш ніж 140 країнах на всіх континентах. За офіційними даними, захворіли 307 297 осіб, з них понад 92 тисячі вилікувались, 13 049 померли.

Про те, чи достатні для боротьби з поширенням коронавірусу нинішні заходи, прийняті урядом України, і що може бути зроблено, читайте в статті експерта Віктора Рибчука "Щоб не впасти на коліна" для ZN.UA.