UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ розповіли про небезпеку і способи уберегтися від смогу

За даними Гідрометцентру, забруднення за показниками чадного газу та інших в даний час знаходиться в межах ГДК

Українців в кінці вересня і, особливо, в жовтні налякав дивний туман, який щільним шаром оповив населені пункти по всій країні. Україну накрило смогом. Це консистенція, що складається з диму, туману та пилу. У великих містах до густого "туману" додався і їдкий запах, характерний для урбанізованих районів.

Втім, думки розійшлися: у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського спростували інформацію про високий рівень забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю над Україною.

Однак проблема є, і треба знати, як її мінімізувати.

У МОЗ вказали на те, що причини утворення смогу - наслідки традиційного спалювання опалого листя, трави, пожежі на сміттєзвалищах, діяльність підприємств хімічної промисловості, вигоряння великих площ торфовищ, газових викидів легкових автомобілів.

Зза даними Гідрометцентру, забруднення за показниками чадного газу та іншими перебуває у межах гранично допустимих концентрацій.

Але в місцях максимального скупчення автомобільного транспорту може фіксуватися перевищення по сірчистому ангідриду, формальдегіду, діоксидам, іншим речовинам, які дійсно шкідливо впливають на здоров'я людини.

У чому небезпека смогу?

Як уникнути негативних наслідків для здоров'я:

Симптомами, які виникають при отруєнні продуктами горіння, є головний біль, порушення дихання, втома, погана концентрація, порушення орієнтування у просторі, тахікардія, підвищення артеріального тиску, судоми. При виникненні зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою.

Міністерство охорони здоров'я України закликає людей відповідально ставитись до навколишнього середовища і власного здоров'я, не палити листя і сухостій, надавати перевагу громадському транспорту, не курити.

Уряд вирішуватиме проблему забруднення повітря комплексно. У співпраці з місцевою владою та контролюючими органами буде налагоджена система контролю небезпечних викидів. Ця інформація буде доступна для кожного.

24 жовтня у Міністерстві охорони здоров'я України відбулася нарада щодо стану забруднення атмосферного повітря. У нараді взяли участь фахівці гігієнічних установ Міністерства та Національної академії медичних наук, управління екології Київської міської державної адміністрації та Держпродспоживслужби. Заплановано ряд заходів з питань санітарного та епідеміологічного добробуту населення.

Державна служба з надзвичайних ситуацій попередила про погіршення погодних умов та оголосила в Україні жовтий рівень небезпеки. У пресслужбі ДСНС повідомили суттєве погіршення видимості через сильні тумани.