UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ пояснили різницю між "міжнародним свідоцтвом про вакцинацію" та "ковідним сертифікатом"

Міжнародне свідоцтво можуть отримати українці, які вже зробили обидва щеплення проти коронавірусу.

Українці, які вже отримали обидві дози вакцини проти коронавірусу можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, чим відрізняється міжнародне свідоцтво від “ковідного сертифікату”, який ще називають “ковідним паспортом”.

Зокрема, міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це український документ, який можна використовувати для подорожей за кордон. Свідоцтво відповідає міжнародним медико-санітарним нормам.

Гендиректорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я МОЗ Марія Карчевич пояснила, що таке свідоцтво свідчить про те, що людина отримала обидва щеплення проти коронавірусу. Цей документ можна отримати лише в паперовій формі у сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я. 

Водночас “ковідний сертифікат” – це аналог цифрового COVID-сертифіката Європейського Союзу, який свідчить про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після коронавірусу. “Ковідний сертифікат” можна буде отримати як у цифровій, так і в паперовій формі.

Читайте також: Сім країн ЄС почали видавати сертифікати вакцинації

Нагадаємо, в Україні планують видавати сертифікати, що підтверджують вакцинацію, в липні. Україна запустить видачу сертифікатів через 10-14 після ЄС.

9 червня стало відомо про те, що Європарламент схвалив впровадження цифрового COVID-сертифікату, що підтверджує вакцинацію від коронавірусу, негативний тест або наявність імунітету після одужання від COVID-19. Ці сертифікати мають сприяти відновленню вільного руху в країнах Євросоюзу та Шенгенської зони.