UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підтвердження кваліфікації медиків: як отримати довідку українцям за кордоном

Відповідна процедура прописана у постанові.

Через військове вторгнення Росії багато українців були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Деякі медики та фармацевти також виїхали за кордон. Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення верифікації інформації про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоровʼя». Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

У МОЗ пояснили, що прийняття постанови зумовлене необхідністю верифікувати інформацію про професійний статус працівників сфери охорони здоровʼя, які працевлаштовуються за кордоном, в тому числі тих, які виїхали з України у період воєнного стану.

Читайте також: Пільгова пенсія: як медикам підтвердити право на неї

Медики та фармацевти звертають до Міністерства охорони здоров’я з проханням видати документ, який би підтверджував їхній професійний статус (освіту, кваліфікацію, професійний досвід).

Так, відповідно до постанови:

У МОЗ зазначили, що термін проведення перевірки та ухвалення рішення щодо її результатів становить 30 календарних днів з дня одержання заяви медичного працівника органом управління закладу охорони здоровʼя.

У відомстві підкреслили, що видання подібного документу є поширеною практикою для країн Європейського Союзу.

«Уже декілька країн-партнерок України висловили готовність створити спрощену процедуру працевлаштування для українських медичних працівників. Така практика дасть можливість українським медикам тимчасово працевлаштуватися за спеціальністю у закордонні лікувальні заклади, а також забезпечить підвищення їхньої кваліфікації через обмін знаннями та досвідом з європейськими лікарями», – резюмували у МОЗ.

Раніше ми писали, що Кабмін затвердив мінімальні зарплати для лікарів та медичних сестер.