UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Москві кинули за ґрати майже тисячу осіб за участь у акціях на підтримку Навального

Силовики направили до судів майже 5 тисяч справ проти затриманих.

З 23 січня по 2 лютого до судів Москви надійшло майже 5 тисяч адміністративних справ, пов'язаних із масовими акціями на підтримку Олексія Навального. Майже тисячу людей судді відправили за ґрати, повідомляє Meduza.

З 4908 справ суди розглянули вже 2204: 35 справ за статтею про непокору поліції і 2169 справ за статтею про порушення порядку проведення публічного заходу. 972 людини відправлені під арешт, 1227 суди виписали штрафи.

Усього в суди надійшло 54 справи за статтею про непокору, решта - за статтею про порушення порядку проведення публічного заходу. За нею в РФ притягують до відповідальності будь-якого затриманого на несанкціонованому опозиційному мітингу, якщо немає можливості інкримінувати більш тяжку статтю.

У Санкт-Петербурзі суди заарештували 354 людини, 659 - оштрафували.

Читайте також: У Москві заарештували чеченця, який дав відсіч ОМОНівцям

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за «неодноразове порушення громадського порядку» після умовного засудження. З терміну відняли 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців.

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок».

При проходженні паспортного контролю Навального затримали на тій підставі, що він 29 грудня був оголошений в розшук як порушник умов випробувального терміну.

На наступний день після затримання Навального заарештували на місяць, засідання суду організували прямо в поліцейській дільниці.

Євросоюз засудив дії Кремля, а Литва, Латвія і Естонія закликали ЄС посилити санкції проти Росії.

23 січня в РФ відбулися масові протести, поліція затримала майже 3,5 тисяч осіб. Через тиждень було затримано ще майже 4 тисячі людей.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» у ZN.UA.