UA / RU
Підтримати ZN.ua

У моніторинговій місії ООН розповіли про число жертв серед цивільних в Донбасі за пів року

Найбільше жителів Донбасу постраждало через вибухонебезпечні предмети.

З 1 серпня 2020 року до 31 січня 2021 року в Донбасі через підрив на вибухонебезпечних предметах загинуло восьмеро цивільних осіб, ще троє постраждали внаслідок бойових дій, повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер. Про число жертв війни в Донбасі серед цивільного населення вона розповіла під час презентації 31-ї доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, передає “Укрінформ”.

“ВКПЛ (Всеукраїнська комісія з прав людини — ред.) стурбована великою кількістю жертв серед цивільного населення, у тому числі дітей, які виникають через вибухи мін і вибухонебезпечних пережитків війни. За звітний період 8 людей загинули і ще 28 отримали поранення, дві інші цивільні, включаючи дівчинку, отримали поранення в результаті ДТП з військовим автомобілем”, - зазначила Богнер.

Вона також повідомила, що протягом звітного періоду троє цивільних отримали поранення у результаті бойових дій. Також, за словами Богнер, було здійснено чотири атаки на цивільні об’єкти. Але жодна з них не спричинила пошкоджень.

Читайте також: Бойовики в Донбасі вісім разів відкривали вогонь, загинув український боєць

Раніше Моніторингова місія ООН повідомила, що за першу половину минулого року загальне число жертв серед цивільних осіб досягло 65 осіб (дев'ять загиблих і 56 поранених). Це перевищило більш ніж на третину число жертв за аналогічний період 2019 року – десять загиблих і 38 поранених.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора України звернувся до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через численні порушення міжнародного гуманітарного права з боку російських бойовиків в Луганській області

Україна звернулася до Гааги вже 16 раз. При цьому інформацію про численні порушення міжнародного гуманітарного права з боку РФ збирали сім років.