UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОН затвердили рекомендації щодо оцінювання учнів 5-9 класів

У відомстві розповили, що змінилося.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні зазнав змін освітній процес. Так, нещодавно Міністерство освіти і науки України (МОН) затвердило Рекомендації щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти. У пресслужбі відомства розповіли, які критерії оцінювання будуть для учнів 5-9 класів.

Які критерії застосовуватимуть для оцінювання учнів 5-9 класів

У МОН зазначили, що відповідно до документа, прописані підходи до оцінювання результатів навчання учнів 5–9 класів.

Читайте також: Новий навчальний рік: коли він розпочнеться у школах

Зокрема, визначено:

Критерії оцінювання мають чотири рівні (кожний наступний охоплює вимоги до попереднього й додає нові). Один рівень складається з 3 балів, які в сумі дають 12.

Що таке свідоцтво досягнень учня

У МОН додали, що у документі запропоновано форму Свідоцтва досягнень учня / учениці. Якщо потрібно, школи можуть вносити в нього зміни, аби воно якнайліпше відповідало освітній програмі закладу освіти та потребам учнівства.

Свідоцтво досягнень складається з двох частин:

Так, за кожну з цих груп результатів навчання вчитель виставляє оцінку. Загальна оцінка за семестр формується на підставі чотирьох оцінок за групами результатів, а річна – на основі семестрових.

Наприклад, в українській мові є такі групи результатів навчання: усно взаємодіє; працює з текстом; письмово взаємодіє; досліджує мовлення.

Форма Свідоцтва досягнень доступна за посиланням.

МОН також рекомендує вчителям гнучко проводити оцінювання результатів навчання учнів.

«Підходи до оцінювання в різних класах закладу загальної середньої освіти можуть мати відмінності, спрямовані на реалізацію освітньої програми закладу освіти та автономії вчителя», – йдеться у повідомленні.

Зараз школярі в Україні перебувають на літніх канікулах. Раніше ми писали, до якого числа вони триватимуть.