UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОН пояснили, як працює грантова система оплати навчання в Україні

Приміром, не всі спеціальності можуть отримувати грант першого рівня. 

В Україні розмір державного гранту може коливатися в межах від 15 до 37,5 тисяч гривень на перший рік навчання. Про це під час інтерв'ю для ZN.UA розповів генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров, додаючи, що далі сума може змінюватися з урахуванням інфляції. 

"На кон’юнктурні спеціальності з таких галузей знань, як "Право", "Управління та адміністрування", "Журналістика", "Сфера обслуговування", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини", спеціальності "Менеджмент соціокультурної діяльності", "Економіка", "Стоматологія", спеціалізації спеціальності "Філологія" (крім спеціалізацій із української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики) не передбачено можливості отримати грант першого рівня", — пояснив він. 

У випадках, коли суми гранту вистачає, аби повністю покрити навчання, освіту студент здобуває безплатно. Якщо ж фінансування вистачає лише на половину, решту суми повинна докласти або родина, або підприємство, від якого навчається студент. 

Читайте також: У МОН розповіли, вступники з якими балами можуть розраховувати на державний грант

Більше матеріалів авторки інтерв'ю Оксани Онищенко читайте за посиланням.