UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Молдові затримали шахраїв з України, які ошукали українських захисників на 46 млн грн

Вони продавали неіснуючі товари.

Українські правоохоронці разом з молдавськими колегами затримали на території Молдови членів злочинного угрупування, які ошукали військових ЗСУ на 46 млн грн. Наразі зафіксовано 67 епізодів їхньої злочинної діяльності, повідомляє Нацполіція України.

Зокрема, на території Молдови затримано восьмеро шахраїв, які з початком повномасштабного вторгнення переїхали туди з Одеської області. Вони продавали у мережі неіснуючі товари для військових, такі як автівки та дрони. Шахраї спочатку розміщували оголошення про продаж авто або дронів за привабливими цінами. Після цього вони спілкувались через месенджер з українськими захисниками або їхніми родичами та домовлялись про передплату за товар. Схему організував 34-річний громадянин РФ.  

Читайте також: В Україні з початку року відкрили рекордну кількість справ про шахрайство 

"Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань", — повідомили у Нацполіції.

Зазначається, що зловмисники знімали гроші у молдовських банках та "відмивали" кошти шляхом придбання елітних автівок та золотих прикрас. Правоохоронці вже вилучили у них майно та гроші, зароблені злочинним шляхом.

Наразі зловмисники перебувають під вартою. У Молдові їм оголосили про підозри за ч. 6 ст. 190 КК (шахрайство). У свою чергу українські правоохоронці розслідують справу за статтею про шахрайство та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 190, ст. 209 КК України). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Раніше офіс генпрокурора повідомив про підозру чоловіку з Києва, який через інтернет продавав військовим та їхнім родичам неіснуючі товари. Відомо про щонайменше 19 потерпілих.