UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МінТОТ окреслили ситуацію щодо евакуації з Маріуполя та Бердянська

Про те, скількох людей вдалося вивезти гуманітарними коридорами з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної очільниця відомства Ірина Верещук також розповіла. 

За минулу добу з зон бойових дій за погодженими гуманітарними коридорами вдалося вивезти 2 694 людини. Про ситуацію за 3 квітня повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Зокрема:

Коментуючи ситуацію, чиновниця зазначила, що, попри домовленості, окупанти систематично порушували режим тиші під час проведення евакуації. 

Читайте також: Війська Росії підірвали залізницю в Ірпені, якою йшла евакуація – Укрзалізниця

Також відомо, що наразі в полоні поки що перебуває 11 голів місцевих громад з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей.

"Ми інформуємо про них, як і про інших зниклих цивільних громадян, всі можливі організації (МКЧХ, ООН тощо) та вимагаємо від всіх зробити все можливе для повернення наших цивільних, священників, мерів міст, журналістів й активістів. Ми боремося за них та закликаємо робити це інших", – зазначила Верущук.

Нагадаємо, вчора в нас з'явилась стаття Алли Котляр про проблеми з евакуацією сиріт із охоплених війною Сєвєродонецька, Лисичанська, Маріуполя.  

Наразі відповідальність за евакуацію держзакладів фактично було перекладено на місцеві органи влади. Які, по-перше, можуть перевозити людей тільки в межах областей. А по-друге, мають дуже обмежені ресурси, щоб організовувати евакуацію в таких складних обставинах.