UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінсоцполітики спростували інформацію щодо блокування карток пенсіонерів

Ця інформація не відповідає дійсності.

В Україні існує практика проходження ідентифікації пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. У деяких ЗМІ поширювалася некоректна інформація щодо можливого блокування карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них. У Мінсоцполітики дали роз'яснення та спростували цю інформацію.

У відомстві пояснили, що не давали жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян.

Читайте також: Ідентифікація пенсіонерів: як дізнатися дату і час відеоконференції

«По-перше, тому що жодної норми такого плану немає в законодавстві чи нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток.  Новина, яка була некоректно інтерпретована окремими ЗМІ, стосується іншого», – йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики пояснили, що якщо пенсіонер з числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше шести місяців), і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватись, але до моменту зʼясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її рахунок.

«Причина цього – те, що значна частина пенсіонерів з числа ВПО, зареєстрованих як ВПО до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території», – йдеться у повідомленні.

У відомстві зауважили, що в такій ситуації держава не має можливості оперативно зʼясовувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є власник живим, адже під час війни ризики смерті чи зникнення людини зростають.

Для продовження виплат такій особі, держава має отримати підтвердження, що пенсіонер живий, і сам користується своєю карткою.

«До моменту, поки пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія їй і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується їй на картку. Як тільки людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такій особі на її рахунок. Інформація щодо можливого блокування картки не відповідає дійсності», – зазначили у Мінсоцполітики.

Щоб пенсіонери, які перебувають на ТОТ, могли підтвердити свою особу, Кабмін суттєво розширив  способи проходження фізичної ідентифікації.

Нагадаємо, як пенсіонерам підготуватися до проходження ідентифікації та які питання там можуть ставити.