UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінську обговорили розведення сил на чотирьох ділянках у зоні АТО

Українська сторона наполягає на демілітаризації Дебальцевого.

Тристороння контактна група в Мінську в середу, 21 грудня, обговорювала відведення сил і засобів від лінії розмежування на чотирьох ділянках в зоні проведення антитерористичної операції, хоча розведення сил в районі Станиці Луганської до цих пір не проведено.

"Йде обговорення чотирьох нових ділянок. Ми наполягаємо на дотриманні лінії розмежування, зафіксованої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, і тому одним з ділянок для розведення повинно бути Дебальцеве, а також демілітаризація зони в районі населених пунктів на півдні Донецької області – Саханка, Кумачове, Комсомольське (Кальміуське, – Ред.)", – написала прес-секретар екс-президента України Леонидла Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Оліфер нагадала, що 21 вересня В Мінську було підписано рамкову угоду щодо розведення сил і засобів на певних ділянках. При цьому через обстріли з боку російських терористів у Станиці Луганській розведення все ще не відбулося.

На саміті лідерів країн "Нормандської четвірки" 19 жовтня в Берліні була досягнута домовленість, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, лідери країн попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на чотирьох ділянках лінії зіткнення в Донбасі. Серед цих ділянок, зокрема, має бути і Дебальцеве Донецької області.

Проте міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах у Мінську 29 листопада не досягли прогресу в узгодженні "дорожньої карти" з-за відмови глави МЗС РФ Сергія Лаврова обговорювати розміщення збройної місії ОБСЄ в Донбасі.

Детальніше про основних проблемних питаннях деокупації Криму і ОРДЛО читайте у статті Костянтина Батозського "Деоккупация: початок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".