UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міносвіти підтвердили факт втручання в базу даних ЗНО

Виявлено розбіжності результатів тестування ЗНО за 2014-2015 роки.

Робоча група, створена в Українському центрі оцінювання якості освіти, виявила ознаки недостовірності результатів зовнішнього незалежного оцінювання у 2014 і 2015 роках, які знаходяться у базі даних Українського центру оцінювання якості освіти.

Про це DT.UA повідомили в Міністерстві освіти і науки. Членами робочої групи було проаналізовано 859 робіт абітурієнтів в 2014 і 2015 рjrf[ шляхом зіставлення результатів автоматизованої обробки сертифікаційних робіт на відповідність оригіналам бланків відповідей, наданих регіональними центрами оцінювання якості освіти.

В результаті технічної перевірки достовірності результатів зовнішнього незалежного оцінювання, було виявлено розбіжність результатів за 2015 рік оцінок у 102 осіб, 2014 рік - у 90 осіб.

У міністерстві зазначають, що в 2014 році було проведено 867 223 тестування, у 2015 році - 812179. Ознаки невідповідності виявлені в 185 роботах учасників зовнішнього незалежного оцінювання в 2014 році і 234 - в 2015 році, що становить 0,02% і 0,03% відповідно від загальної кількості.

Міністерство освіти і науки України планує створити комісію з метою встановлення достовірності результатів, зазначених у сертифікатах, які були витребувані Генеральною прокуратурою України для експертизи.

Крім того, міністерство анонсувало прийняття ряду заходів з метою мінімізації ризиків будь-якого втручання в систему Українського центру оцінювання якості освіти у майбутньому.

Нагадаємо, 21 липня, генеральний прокурор Віктор Шокін заявив, що керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук підозрюється у зловживанні службовим становищем і фальсифікації результатів тестування ЗНО. У Міносвіти розповіли, що у ході спецоперації" у Лікарчука вилучили дві ручки і чашку.

На наступний день Кабмін усунув Ігоря Лікарчука від виконання обов'язків директора УЦОЯО на час проведення розслідування Генеральною прокуратурою. Сам Лікарчук в результаті скандалу написав заяву про звільнення, але в Міністерстві освіти і науки йому не дали ходу. Відставка Лікарчука була прийнята Кабміном 22 вересня після повторної подачі заяви про звільнення директором УЦОЯО.