UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мін'юсті визнали невиконання низки вимог для безвізового режиму з ЄС

Заступник Міністра оцінив виконання критеріїв для отримання безвізового режиму як "більше, ніж наполовину".

Українська влада справді не виконала низку вимог ЄС для скасування візового режиму з країнами Шенгену, не встигне отримати дане право на травневому саміті Євросоюзу в Ризі.

Про це заявив заступник міністра юстиції Антон Янчук, який до недавнього часу відповідав у Мін'юсті за євроінтеграцію, передає "Європейська правда".

"Україна більше ніж на півдорозі до отримання безвізового режиму", - висловив думку він.

Янчук уточнив, що оцінка прогресу України по виконанню плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) здійснюється за звітів Єврокомісії, які містять рекомендації. Між тим чергові звіти будуть оприлюднені лише в травні.

"В рамках другої, імплементаційної фази в Україні працювали дві місії, які оцінювали боротьбу з організованою злочинністю та протидія торгівлі людьми. Наскільки ми можемо судити, оцінка прогресу позитивна", - вважає чиновник Мін'юсту.

Читайте також: Україна чекає від саміту в Ризі надання безвізового режиму з 2016 року - Порошенко

Раніше глава МЗС України Павло Клімкін пов'язав можливу відмову в Україні безвізовий режим на саміті в Ризі з зовнішньою агресією, а не з невиконанням плану візової лібералізації в строк.

У середу, 15 квітня, Клімкін фактично визнав, що вже не чекає отримання безвізового режиму на Ризькому саміті.

Тим часом, науковий директор Інституту евроанлантического співробітництва Олександр Сушко у своїй статті для "Дзеркала Тижня. Україна" пояснив, що причинами відстрочки безвізового режиму між Україною та ЄС стали недбалість МВС та "міграційні ризики".