UA / RU
Підтримати ZN.ua

У мережі оприлюднили аудіозапис переговорів пілотів "Бєлавіа" з українським диспетчером

Скандальні переговори екіпажу рейсу "Бєлавіа" з українським авіадиспетчером виклали у відкритий доступ.

В інтернеті з'явився аудіозапис переговорів між українським диспетчером та пілотами цивільного літака авіакомпанії "Белавіа", який повернули до київського аеропорту "Жуляни" під загрозою застосування бойової авіації.

Оприлюднені матеріали підтверджують заяви білоруської сторони про те, що український диспетчер озвучив загрозу підняти на перехоплення цивільного рейсу винищувачі, а також відповідають раніше оприлюдненій в Білорусі розшифровці переговорів.

Нагадаємо, 22 жовтня літак білоруської авіакомпанії "Бєлавіа" повернули до київського аеропорту "Жуляни" під загрозою підняти винищувачі. Судно повернулося, з борту зняли громадянина Вірменії, якого пізніше відправили до Мінська іншим рейсом.

В той же день Міністерство закордонних справ Білорусі вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України в Білорусі Валерію Джигуну через примусового повернення в Київ білоруського літака.

1 листопада в СБУ заявили, що загроза застосування бойової авіації проти цивільного рейсу "Бєлавіа", який повернули в київський аеропорт "Жуляни", є наслідком помилки диспетчера.

"Ми жодних вказівок щодо винищувачів не давали і давати не могли. Це абсурд. У той же час ми ознайомилися з розшифровками. Ми не були присутні на переговорах, і я не можу розписуватися за "Украерорух". Цілком можливо, що це спрацював людський фактор, і це вигадка, людина перестаралася", - заявила прес-секретар СБУ Олену Гітлянську