UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Маріуполі зафіксували перші зерновози, які рухалися в бік порту – Андрющенко

Окупанти відновили в порту Маріуполя електропостачання і готуються до перевалки вкраденого українського зерна.

У тимчасово окупованому Маріуполі зафіксовано перші зерновози, які рухалися у бік порту, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. Він зазначив, що мародерство росіян після невеликої паузи поновилося.

«Електропостачання в порту відновлено. Триває підготовка для перевалки зерна. В Маріуполі вчора зафіксовано перші зерновози, що рухались в бік порту. Зерновози в’їхали в місто з Донецького напрямку. Державне мародерство Росії  морем після невеликої паузи поновлено», – зазначив Андрющенко.

Читайте також: WP: Україна вчинила правильно, що не підписала зернову угоду з Росією напряму, удар по Одесі це доводить

Нагадаємо, вранці 23 липня росіяни атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві  ракети збили, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту. Термінал, де зберігали зерно на експорт, не постраждав. Попри атаку окупантів, Україна продовжує готуватися до експорту зерна.

Спікер МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що Росії знадобилося лише 24 години, щоб зірвати «зернові» угоди. Та закликав ООН і Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов’язань. Удари по Одесі засудили США, ООН та ЄС, українські політики та дипломати.

Своєю чергою Росія повідомила Туреччині, що начебто не має «жодного відношення» до удару. Міністерство оборони країни висловило «занепокоєння».

Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна 22 липня. Документ передбачає безпечне проходження зерновозів у та з українських портів під час війни. Ключову роль у гарантуванні безпеки відведено Анкарі.