UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Маріуполі відзначили сьому річницю визволення міста військовим парадом: фоторепортаж

Військовослужбовці, поліцейські і мешканці Маріуполя пройшли спільним ходою центром міста.

Сьому річницю визволення Маріуполя від російських окупантів у місті відзначили масштабною патріотичною ходою і мітингом. У неділю, 13 червня, по центру міста пройшли військовослужбовці Збройних сил України, Державної прикордонної служби та Національної гвардії, співробітники Національної поліції, мешканці міста і колони бойової техніки. Тисячі людей скандували «Слава Україні!», «Героям слава!» і «Смерть ворогам!», повідомляє пресцентр штабу ООС.

На Театральній площі пройшов мітинг за участю військового командування, керівництва міста та правоохоронних органів, волонтерів, громадських активістів і футбольнх фанатів. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пом'ять загиблих українських бійців, потім відбулося нагородження військовослужбовців.

Читайте також: Річниця подій 2 травня в Одесі: жителі міста вийшли на Марш захисників

У березні 2014 року в Маріуполі почалися заворушення і мітинги сепаратистів під гаслами «російської весни». У квітні місто опинилося під контролем бойовиків угруповання «ДНР», які тероризували місцевих мешканців і захопили будівлі державних органів.

14 квітня розпочалася антитерористична операція, метою якої було повернення окупованих міст під контроль украінського уряду.

9 травня 2014 року колона 72-ї бригади ЗСУ прорвалася до Маріуполя, однак бойовики вчинили збройний опір, напавши на міське управління МВС.

Наступного дня командування АТО прийняло рішення про тимчасове виведення бійців НГУ з міста.

На світанку 13 червня почалася активна фаза звільнення Маріуполя. Бій тривав кілька годин. Бійці 72-ї бригади ЗСУ, добровольчих батальйонів «Азов» і «Дніпро-1» і НГУ ліквідували опорні точки бойовиків, знищили їх техніку і відновили контроль над усіма захопленими будинками.

Того ж дня президент Петро Порошенко доручив голові Донецької обласної державної адміністрації Сергію Таруті тимчасово перенести офіс облдержадміністрації до звільненого від бойовиків Маріуполя.