UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Маріуполі суд дав бойовику з громадянством РФ десять років колонії

Мотивом приєднання до бандформувань для уродженця Свердловської області стало безгрошів'я.

Орджонікідзевський районний суд Маріуполя засудив громадянина Російської Федерації, члена бандформування "Оплот" до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у бойових діях на сході України на боці російсько-терористичних військ, повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області.

Правоохоронці інкримінували йому ч.1 статті 258-3 (участь у терористичній організації), ч.1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю) та ч. 1 статті 332-1 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, у лютому минулого року уродженець Свердловської області Росії незаконно перетнув українсько-російський кордон та приєднався до бойовиків з корисливих міркувань. У тимчасово окупованому Донецьку він уклав "контракт" із "міністерством оборони" підконтрольної РФ терористичної організації "ДНР".

Його зарахували до "5-ї Окремої мотострілецької бригади "Оплот" на посаду стрілка, видали вогнепальну зброю і боєприпаси. З лютого по березень 2017 року чоловік брав участь у боях проти військовослужбовців Збройних сил України. У квітні того ж року його було затримано зі зброєю, військовослужбовці передали терориста до правоохоронних органів.

У жовтні 2016 року співробітники СБУ затримали в аеропорту "Бориспіль" громадянина Бразилії. Слідство встановило, що іноземець з вересня 2014 року по травень 2015 року перебував у лавах батальйону "Вікінг" 1-ї бригади терористичного угруповання "ДНР".

У січні 2017 року Печерський суд Києва засудив Рафаеля Лусваргі до 13 років позбавлення волі. Іноземця визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 статті 258-3 (створення терористичної організації) і ч. 2 статті 260 (створення незаконних збройних формувань) КК України.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу захисту бойовика та скасував вирок суду першої інстанції. У грудні того ж року Лусваргі звільнили з-під варти, обравши йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. У лютому його термін сплинув. Вийшовши з СІЗО, Лусваргі оселився у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі УПЦ МП у Києві.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області знову взяв бразильця під варту, його посадили на 60 діб.