UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА Євгена Штендери

Він емігрував до Канади.

Сьогодні, 12 липня, у Львові на Личаківському кладовищі поховали прах одного з останніх командирів Української повстанської армії Євгена Штендери, який помер два роки тому в Канаді на 99-му році життя. Його прах, кремований у США, був похований разом із прахом його доньки Софії, яка померла у 2016 році, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Вшанувати пам'ять Євгена Штендери прийшли влада, громадськість та родичі. Зокрема, його наймолодша донька Надія та племінник Юрій.

Євген Штендера народився 2 січня 1924 року. Він боровся у лавах УПА з 1943 року, а у 1956 році емігрував до Канади. Він заснував багатотомне видання «Літопис УПА» і був його відповідальним редактором до 2000 року. З нагоди його перепоховання у Львові, 14 липня в Палаці Мистецтв відбудеться показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція», який знято за його спогадами.

Євген Штендера (псевдоніми «Прірва», «Зоряний», «Нерв») – сотник Української повстанської армії (УПА), бібліотекар, публіцист і дослідник історії УПА. Народився у селі Волиця Барилова Радехівського повіту. Боровся в лавах УПА на Волині з весни 1943 року, займався військовими вишколами, був військовим референтом у Радехівському повіті та провідником Третьої округи ОУН. Емігрував до Канади у 1956 році. Працював відповідальним редактором видань «Літопис УПА» з 1975 до 2000 року. У 2010 році нагороджений Хрестом Івана Мазепи за значний внесок у відродження національної спадщини.

Нагадаємо, у Києві невідомі пошкодили могили військових Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла, Андрія «Джуса» Пільщикова та Павла Петриченка. Про це повідомила керівниця медичної служби «Ульф» 1-го окремого штурмового батальйону «Вовки Да Вінчі» та кохана загиблого Дмитра Коцюбайла Аліна Михайлова.