UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львові планують демонтувати пам'ятник Червоній армії

Монумент не підлягає демонтажу за законом про декомунізацію, але він знаходиться в аварійному стані.

Найближчим часом у Львові розпочнуть роботи з демонтажу 30-метрового пілону "Меморіалу Слави" на вул. Стрийській, повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

"Галицька районна адміністрація при обстеженні виявила, що частина елементів конструкції цього комплексу перебуває у аварійному стані… Ми замовили дослідження Львівської політехніки щодо стану ключових конструкцій і згідно з висновками, загальний стан несучих конструкцій – аварійний і вони підлягають демонтажу", - цитує Москаленка видання Zaхid.net.

За словами заступника міського голови, у п'ятницю виконавчий комітет міста готує проект рішення про замовлення у Галицької районної адміністрації протиаварійних демонтажних робіт стели. Демонтажні роботи планують розпочати цієї весни.

Також заступник міського голови розповів, що у мерії розглядають можливість перенесення пам'ятника в музей "Територія терору".

Встановлений на початку 1970-х меморіал складається з тридцятиметрового бетонного пілона, облицьованого гранітною плиткою, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної, облицьованої лабрадоритом стели з великими рельєфами з кованої міді. На вертикальному пілоні - горельєфи, що символізують основні роди військ: піхотинець, танкіст, артилерист,льотчик, матрос. Центр ансамблю складає скульптурна група, що складається з алегоричних фігур солдата сталінської армії і "батьківщини-матері".

В Українському інституті національної пам'яті повідомили, що "Монумент слави є пам'ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов'язковому демонтажу".