UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Криму вийшов на волю політв’язень Захтей, але в Україну повернутись не зміг

Зараз українця утримують у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян в Ростовській області.

У Криму із сімферопольської колонії суворого режиму на волю вийшов засуджений російським судом у справі «українських диверсантів» українець Андрій Захтей. Водночас йому не дозволили виїхати з окупованих Росією територій,  повідомляє український медіа-проєкт «Ґрати».

Згідно з повідомленням, Захтей повністю відбув свій термін у шість із половиною років тюрми, однак російська влада не дозволила йому виїхати в Україну і помістила до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Читайте також: У колоніях РФ за кілька днів померли двоє кримських політв’язнів. Правозахисники вимагають розслідування

Андрія Захтея затримало ФСБ Росії в серпні 2016 року. Тоді російська спецслужба затримала в окупованому Криму групи «українських диверсантів», які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортово, пізніше повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляли, що затримані у цій справі Євген Панов, якого звільнили під час великого обміну полоненими у вересні 2019 року,  та Андрій Захтей планували здійснити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

У листопаді 2018 року  Захтей подав документи для екстрадиції в Україну. Згодом він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму, а також штрафу 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень). Пізніше Захтей заявив про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства.