UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Криму суд дав 3,5 роки умовно кримськотатарському активісту "за мітинг 26 лютого"

28 грудня в центральному районному суді Сімферополя в окупованому Криму також проходять слухання "у справі" заступника голови Междлісу Ахтема Чийгоза, Мустафи Дегерменджі і Алі Асанова.

У Криму обвинуваченому "справі 26 лютого" Таляту Юнусова винесли вирок. Суд засудив його до 3,5 років умовно. Про це повідомив адвокат Джеміль Темішев, передає "Радио Свобода".

В російській прокуратурі Криму також повідомляють про вирок Центрального районного суду Сімферополя Таляту Юнусову.

"Встановлено, що засуджений 26 лютого минулого року брав участь у масових заворушеннях під стінами Державної Ради республіки (у той час Верховна Рада), в ході яких сам безпосередньо застосував насильство щодо двох осіб. У цілому ж у результаті протиправних дій організатора і учасників масових заворушень двоє людей загинуло, 79 були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. За цей злочин винному призначено покарання у вигляді 3,5 років позбавлення волі, яке застосоване умовно", - сказано в повідомленні.

Центральний районний суд Сімферополя засідав паралельно з Верховним судом Криму. Там проходить засідання по іншим фігурантам справи "26 лютого" – Ахтему Чийгозу, Мустафі Дегерменджі, Алі Асанову, Арсену Юнусову і Ескендеру Емірвалієву.

В будівлі Верховного суду Криму зібралося кілька десятків людей, але потрапити безпосередньо на засідання змогли небагато, в тому числі родичі обвинувачених.

Фігуранти справи обвинувачуються російськими слідчими в участі у "масових заворушеннях" 26 лютого 2014 року, які виникли півтора року тому біля кримського парламенту в результаті багатотисячного мітингу з участю прихильників територіальної цілісності України і активістів партії "Русское единство".

Читайте також: "Влада" Криму видворяє кримськотатарського активіста

31-річного кримськотатарського активіста Талята Юнусова затримали 11 березня 2015 року за участь у мітингу біля будівлі Верховної Ради Криму, який відбувся 26 лютого, повідомляло видання "15 хвилин". За словами батька затриманого, озброєні люди в масках увірвалися до них у будинок в селі Ястребівка Красногвардійського району о 7 годині ранку. Таляту Юнусову інкримінували частину 2 статті 212 Кримінально-процесуального кодексу РФ (Участь у масових заворушеннях). 13 березня суд першої інстанції обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном на два місяці.

8 травня Юнусова звільнили до суду під поруки радника повноважного представника президента Російської Федерації в Кримському федеральному окрузі, голови Сакського регіонального меджлісу Ескендера Білялова.