UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кремлі втратили інтерес до паспортизації жителів ОРДЛО

Динаміка роздачі паспортів знизилася після виборів.

У Кремлі втратили інтерес до паспортизації жителів ОРДЛО після виборів до Держдуми. Про це повідомив представник української делегації у Тристоронній контактній групі з Донбасу Сергій Гармаш в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Процес активної паспортизації закінчився разом із проведенням на території ОРДЛО виборів до російської Держдуми. Зараз паспортизація проводиться дуже мляво. Я не маю цифр, я не вірив би російським цифрам, бо навіть на сайті МВС Росії одні повідомлення про паспортизацію спростовують попередні. Тому тут різна може бути статистика. Єдине, про що можна абсолютно впевнено говорити – динаміка помітно знизилася, інтерес до цього процесу у Кремлі зараз зник", - сказав Гармаш.

При цьому Гармаш зазначив, що у так званих республіках черга на отримання російського паспорта сформована до 2025 року, тому видача паспортів мешканцям окупованих територій продовжиться.

Читайте також: Українці «штампували» паспорти ЄС для громадян РФ та жителів окупованих територій – СБУ

Зазначимо, за даними РНБО, Росія видала на Донеччині вже 630 тисяч своїх паспортів. 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям ОРДЛО. Пізніше він заявив про те, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не лише для мешканців ОРДЛО, а й для всіх громадян України.

З початку 2021 року громадянство РФ набули понад 180 тисяч українців.