UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Клімкіна відреагували на провокаційну заяву голови МЗС Польщі

Київ підкреслив, що в Україні немає антипольських настроїв.

Міністерство закордонних справ України прокоментувало висловлювання голови МЗС Польщі Вітольда Ващиковського щодо посилення перетину кордону українцями з антипольськими поглядами.

"Хотіли б підкреслити, що в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців позитивно ставляться до Польщі, незважаючи на розходження в оцінках складного історичного минулого. В українському суспільстві є чітке розуміння необхідності подальшого зміцнення співпраці з Польщею в інтересах двох народів, так і всієї Європи. Підтвердженням цього є сотні тисяч українців, які зараз проживають у Польщі", – йдеться в повідомленні українського МЗС.

Наголошується, що в свій час Київ з Варшавою досягли розуміння, що історичне примирення можливе за європейським християнським принципом "Прощаємо і просимо прощення". У МЗС переконані, що Україна і Польща повинні йти до примирення шляхом взаємного сприйняття один одного, а не нав'язування своєї точки зору.

"Цей принцип польській стороні було запропоновано втілити у практичну площину шляхом підписання і реалізації відповідної дорожньої карти, однак відповідь все ще чекаємо", - зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Також у міністерстві відзначили важливість українсько-польського стратегічного партнерства.

"Україна відкрита до співпраці, в тому числі, з історичної проблематики. Впевнені, що ми обопільно в цьому зацікавлені, розуміючи взаємну важливість українсько-польського стратегічного партнерства", – підсумували в МЗС.

Раніше повідомлялося, що Польща може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються антипольських позицій в історичних питаннях, заявив міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський.

На думку Ващиковського, Україна намагається використати той факт, що вона є важливою для Польщі в питаннях безпеки, тому історичні питання відсуває на задній план. Як підкреслив глава польського відомства, Польща ніколи не пожертвує історичною правдою заради геополітики.